Metod Benedik: KAPUCINSKI SAMOSTAN S CERKVIJO SV. CECILIJE CELJE

20,00 

200 strani, mehka vezava

Šifra: 60

Ob 400-letnici posvetitve cerkve sv. Cecilije v Celju smo v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo izdali knjigo KAPUCINSKI SAMOSTAN S CERKVIJO SV. CECILIJE CELJE. Knjigo je pripravil br. Metod Benedik, obsega pa 200 strani. V prvem poglavju je predstavljen kapucinski red in njegov prihod v Celje.
Drugo poglavje opisuje življenje in delovanje samostana v teku stoletij, kot je to popisano v samostanski kroniki.
Tretje poglavje obravnava nekatere izraze naše vernosti, ki so bile značilne za dejavnost samostana; tu gre za tradicionalno tridnevno češčenje Najsvetejšega, za zelo razširjeno bratovščino sv. Uršule, za Frančiškov svetni red ter za praznovanje Porcijunkule, ki ima dolgo in bogato tradicijo in je še danes največji shod v celjski škofiji.
Samostan je bil vrsto let tudi vzgojna hiša za mlade redovnike, noviciat, še dalj časa pa hiša za interni študij filozofije in teologije. Leta 1960 je samostanska cerkev postala obenem župnijska. Pastoralno delo se je v mladi župniji hitro razcvetelo, čemur so veliko pripomogle posamezne skupine vernikov, od ministrantov in pevcev, bralcev do biblične in zakonske skupine ter skavtov. V novejšem času dejavnost samostana in župnije poživljajo še sestre Frančiškanke Marijine misijonarke. Pri predstavitvi župnije seveda ne moremo mimo podružnic sv. Luka in sv. Miklavža, prav tako se ne moremo izogniti grobiščem žrtev povojnih pobojev.
V zadnjem poglavju se v obliki krajših biogramov zvrsti trideset kapucinov, ki so krajši ali daljši čas živeli in delovali v Celju in dejavnosti samostana dali svoj značilen pečat. Na koncu je še nekaj besed o zgodovinskih virih, ki so služili kot temelj temu opisu samostana.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Metod Benedik: KAPUCINSKI SAMOSTAN S CERKVIJO SV. CECILIJE CELJE”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni izdelki